Fiscalia obre diligències per un possible delicte urbanístic al polígon del Maset

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha acceptat a tràmit la denúncia per un possible delicte urbanístic al polígon industrial que s'està construint a tocar del barri del Maset, a Masquefa, començat molt abans de l’aprovació del Pla Parcial Urbanístic i al fet que l’administrador de la promotora tingui relació política amb l’alcalde del municipi, Xavier Boquete.

Estat actual de les obres

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Masquefa, juntament amb una cinquantena de veïns, va presentar el passat 13 de setembre una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona per tal que s’investiguin les possibles irregularitats al voltant de la construcció del polígon situat al barri del Maset, a Masquefa. Tal com declara la regidora de la CUP, que és una de les signants, el motiu de la denúncia és fer que la Fiscalia investigui l’inici de la construcció d’aquest polígon molt abans de l’aprovació del Pla Parcial Urbanístic, ja que a l’octubre del 2015 van començar els primers moviments sobre el terreny i l’aprovació del Pla Parcial Urbanístic va ser publicada al BOPB el 14 de juny de 2016 i aprovada definitivament el 14 de setembre, passats els 2 mesos hàbils des de la seva publicació.

A l'ou de les crítiques també s'hi situa el fet que des de l’equip de govern quan ha estat preguntat als plens municipals sempre ha afirmat que l’obra complia amb la legalitat, tot i que la regidora Rotger manifestava que «les cotes modificades sobrepassen els límits permesos amb la llicència de moviments de terres adjudicada a la promotora, el qual li permetia fer moviments de només 30 centímetres i a peu d’obra es constaten cotes de més de 5 metres». La candidatura considera que el silenci de l’equip de govern els converteix en còmplices d’un delicte urbanístic.

Amb tota la documentació aportada a la Fiscalia Provincial de Barcelona, els signants també informen del fet que la promotora, La Masia de Masquefa SL, és propietat de Manel Ferrer, que va ser alcalde de Masquefa, compartint govern amb l’actual alcalde Xavier Boquete, que durant el mateix període va ser regidor d’urbanisme sota les sigles de CiU.

La regidora manifesta que «aquest projecte, a més de totes les irregularitats, representa la destrucció de sòl agrícola i forestal de Masquefa i una amenaça per l’entorn natural privilegiat i una amenaça per les zones d’especial protecció tant de vinya com d’aus, així com les molèsties que ocasionarà al barri del Maset, situat tot just a 25 metres de la construcció». Cal destacar que la construcció d’aquest nou polígon es porta a terme en un municipi on ja existeixen dos espais més destinats a indústria i en ambdós casos hi ha encara espais desocupats que fan possible  l’arribada de noves empreses com és el Clot del Xarel·lo, construït fa pocs anys, i el polígon La Pedrosa, fet que agreuja encara més la destrucció d’un nou espai rural quan existeixen ja espais disponibles.

Dos mesos després la Fiscalia ha informat que s’ha acceptat la denúncia a tràmit i s’han obert diligències per un possible delicte urbanístic i al fet que l’administrador de la promotora tingui relació política amb l’actual govern local. 

Aquest projecte, a més d'irregularitats, representa la destrucció de sòl agrícola i forestal de Masquefa i una amenaça per l’entorn natural privilegiat i una amenaça per les zones d’especial protecció tant de vinya com d’aus, així com les molèsties que ocasionarà al barri del Maset, situat tot just a 25 metres de la construcció.