La CUP Masquefa presenta una moció en Suport a la Plataforma en defensa de l'Ebre i contra el "Plan hidrológico".

Moció presentada pel la CUP Masquefa al ple de Gener 2016, EN SUPORT A LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L’EBRE (PDE) I A LA LLUITA CONTRA EL PLAN HIDROLÓGICO DE LA CUENCA DEL EBRO. Aquesta moció va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups i el vot en contra del grup municipal del PP. A aquesta moció es va afegir un punt a petició del grup d'Esquerra, per fer arribar la protesta a instàncies europees.

 

MOCIÓ EN SUPORT A LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LEBRE (PDE) I A LA LLUITA CONTRA EL PLAN HIDROLÓGICO DE LA CUENCA DEL EBRO

 

El passat 8 de gener, el Consejo de Ministros del Gobierno de España, va aprovar el Plan Hidrológio de la Cuenca del Ebro 2015-2021. Aquest nou Pla de Conca inicialment havia de revisar els greus errors del Pla anterior aprovat encara no fa dos anys, per l’avui Comissari europeu, Miguel Arias Cañete.

 

Aquest Pla, aprovat a corre-cuita per un govern en funcions, amb la clara intenció de no perdre el finançament europeu, té greus perjudicis per al riu Ebre i el seu Delta.

 

Com ja es va denunciar en el Pla aprovat per Arias Cañete el 2014, aquest Pla “regala” l’aigua del riu Ebre a les Comunitats de Regants, autèntics cacics de l’aigua que podran vendre aquest recurs a altres comunitats de regants del Mediterrani, mentre deixa uns minsos cabals ecològics per als rius catalans, des del Segre, a les Nogueres, passant pel tram baix de l’Ebre i fins la desembocadura.

 

Des de les Terres de l’Ebre, l’any 2007, es va aprovar una proposta de cabals ecològics per al tram final del riu que permetia assegurar la supervivència del Delta, espai d’alt valor estratègic en les migracions d’aus entre Europa i Àfrica. La proposta va ser revisada, per adequar-la a la Instrucció de Planificació Hidrològica aquest 2015, pels mateixos experts que ja van fer la primera proposta dins del marc de la Comissió de Sostenibilitat.

 

Aquesta proposta compta amb un ampli suport al territori, tant d’experts com de consens polític i social, tanmateix, primer des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i posteriorment pel Ministeri d’Agricultura, ha estat menyspreada i reduïda fins a uns cabals irrisoris que ens porten a èpoques passades, com l’antic Plan Hidrológico Nacional d’Aznar i el transvasament de l’Ebre cap a València, Múrcia, Almeria i Barcelona.

 

La Plataforma en Defensa de l’Ebre, moviment social del territori amb un ample bagatge en la lluita per la defensa de l’Ebre, ha denunciat que aquests minsos cabals ecològics, unit a l’apropiació de l’aigua del riu per part dels regants en forma de concessions de regadiu, no obeeix a la intenció de posar en marxa les 465.000 hectàrees noves de regadiu que diu el Pla, sinó a la clara intenció de vendre els drets d’aigua associats a aquestes hectàrees, a altres usuaris, especialment usuaris urbanístics i recreatius d’altres conques.

 

En definitiva, els antics transvasaments impulsats pel govern d’Aznar, ara es camuflaran en un mercadeig d’aigua entre regants i usuaris en forma de bancs d’aigua o figures similars. Per tal de tirar endavant dit mercadeig serà necessària la construcció de més de 56 infraestructures de regulació entre preses i embassaments al llarg de la conca. Entre aquests destaca el recreixement de l’embassament de Yesa (Navarra), la més gran de totes aquestes obres i que compta amb una forta oposició entre els pobles afectats.

 

Una vegada més, s’enganya la pagesia local creant falses esperances en uns regadius que mai no arribaran (i que la major part de cops són inviables per ells mateixos), mentre la terra i els drets de l’aigua passen a mans de les grans corporacions agroindustrials, i les constructores s’omplen les butxaques amb grans obres de formigó que només serveixen per enterrar diners i altres favors. Aquests són els veritables beneficiats d’aquest pla, el caciquisme més recalcitrant de les cúpules de les comunitats de regants, les grans corporacions agroindustrials que mercadejaran amb els nostres recursos naturals i les constructores.

 

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha iniciat una campanya contra aquest Plan de Cuenca des de tres vessants: la jurídica, dins l’Estat espanyol, amb una denúncia al Tribunal Suprem; l’europea, amb una queixa a la Comissió de medi ambient perquè obri un procediment d’infracció a l’Estat espanyol per incompliment de les normatives comunitàries; i la lluita al carrer, en forma de mobilitzacions que començaran el proper 7 de febrer amb una manifestació massiva a Amposta.

 

Per tot això, des del Grup Municipal Candidatura d’Unitat Popular de Masquefa proposem ladopció dels següents acords:

 

ACORDS

 

  1. Donar públicament suport a la Plataforma en Defensa de lEbre i oferir suport als actes que s'organitzin per difondre la seva tasca.

 

  1. Manifestar al Ministeri dAgricultura, Alimentació i Medi Ambient el rebuig de lAjuntament al Pla hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de lEbre aprovat pel govern espanyol.

 

  1. Ratificar la necessitats de cabals ecològics suficients per les zones humides dels nostres rius, Nogueres, Segre, Siurana i Ebre que eviti el seu deteriorament i els permeti recuperar l’equilibri natural i el bon estat ecològic.

 

  1. Ratificar que com marca la Directiva Marc de lAigua, laigua és un patrimoni que no pot estar en mans dinteressos privats i ser una eina d’especulació i mercadeig entre falsos usuaris.

 

  1. Fer arribar aquests acords al govern de la Generalitat de Catalunya, a la Plataforma en Defensa de lEbre (C/Enric dOssó, 23 (Tortosa, 43500) i al Ministerio de Agricultura Alimentación y Medio Ambiente.

 

 

 

 

CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP)

Masquefa, 25 de Gener de 2016