Valoració 1rs Pressupostos Participatius

Una de les propostes que vam fer per donar suport als pressupostos del 2017 va ser realitzar uns pressupostos participatius a Masquefa. Tot i que la primera edició ja és una realitat, fer una pressupostos participatius és molt més que una partida de diners a votació i els resultats que se'n poden extreure, deixen palès molts ítems a millorar de cara a properes edicions per tal que esdevinguin, realment, una eina de transformació i participació ciutadana. 

Com que era una de les propostes que exigíem per tal d'abstenir-nos als pressupostos de 2017, hem participat d'algunes reunions organitzatives, tant amb els membres del govern, tècnics així com amb Mirada Local, empresa encarreda d'aquest procés. 

Durant tot el procés, des dels incicis fins les votacions, hem aportat la nostra opinió al respecte amb la intenció que esdevinguéssin realment un projecte participatiu i transparent. Tot i no aconseguir que totes les propostes siguin acceptades, esperem que de cara a la següent edició es pugui millorar notablement i aprendre dels errors d'aquesta primera. 

Sense entrar en detalls, observem unes dades significants si fem un estudi del procés que s'ha seguit i us expliquem quina solució proposem per la següent edició.

- La majoria de les propostes són per el nucli i, en canvi, els barris pràcticament no n'han rebut.

Cal contactar amb les associacions de veïns i donar a conèixer el procés. És un error esperar a que la ciutadania participi per se. L'administració té la obligació de motivar la ciutadania. 

- El 3,4% de participació ha de motivar el govern a treballar des del minut zero per, mínim, doblar-la l'any vinent.

Cal fer extensiu el projecte a les entitats, associacions, comerços... Cal complementar el crteri territorial amb criteris socioeconòmics. Una campanya no pot ser només la creació d'una web i cartells a la via pública. 

- Reglament dels Pressupostos Participatius

Es va aprovar un reglament en una reunió amb regidors, tècnics i empresa gestora, però veiem necessari que aquest reglament sigui aprovat pel ple que és el màxim òrgan representatiu i per donar-li més legitimitat. Cal millorar la redacció d'aquest reglament i cal complir-lo amb la millor intenció. 

- Comissió Seguiment Ciutadana

Vam proposar la creació d'aquesta comissió i enteníem que era imprescindible per dotar de transparència el procés. Qui ha de fer aquest seguiment ha de ser la ciutadania que és qui realment és el protagonista d'aquest projecte. 
La realitat va estar molt allunyda d'això. Es va decidir per majoria que la comissió estaria formada per regidors i l'alcalde de president. Però no només això, un cop realitzades les votacions, aquesta comissió no s'havia reunit encara per poder fer el seguiment del procés. Cal donar eines a la ciutadania perquè puguin valorar la feina feta i no s'ha fet.

- Criteris de validació de propostes

Cal regular que les propostes no estiguin compromeses amb l'entitat executora en cas que no afecti només a l'administració (entitats, per exemple)

- Inversió de recursos per foment participatiu

Cal una inversió (no només econòmica) per fer d'aquest un procés realment exitós. Cal donar les eines i recursos a la ciutadania per tal que pugui informar-se, fer seguiment, resoldre dubtes... Només així enriquirem realment aquest procés i el farem guanyar qualitat democràtica. 

- Avaluació del projecte

Cal incorporar aquesta fase a la següent edició. Avaluar el projecte no només és presentar uns números com a resultat, sinó fer realment la tasca que recomana IVÀLIA (Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques)

 

Tot i ser molt crítiques amb la gestió d'aquesta primera edició, hem avaluat nosaltres mateixes el procés i de les mancances extretes, esperem poder fer aportacions per tal que la següent edició sigui més exitosa i participtiva. 

 

 

Aquesta primera edició ha comptat amb 19 propostes vàlides sotmeses a votació i un total de 761 vots emesos de suport a les propostes, d'un total de 7.032 persones amb dret a vot. Només un 3,4% de persones han exercit el seu dret a vot durant aquesta primera edició. Entenem i valorem aquest percentatge com una xifra molt pobre i, en major part, considerem dins de la normalitat aquesta xifra degut a la poca pràctica participativa que ens té acostumades aquest govern que fa que la seva pràctica habitual sigui la de la política de despatx i la poca planificació.

La participació és clau per tal d'assolir una vina plenament democràtica, on la ciutadania senti que la seva veu és important i decisiva. La ciutadania està acostumada a no tenir veu ni vot i cal recuperar-ne la confiança. Posar-les a l'eix de l'acció política, que vegin que la seva veu i opinió és escoltada i que realment participar serveix de quelcom més que per omplir estadístiques.

Hem participat de les reunions de planificació del procés que ens han deixat participar. Aquests no són els pressupostos participatius que haguéssim fet nosaltres, però no defallirem en l'intent que la següent edició sigui molt millor, més transparent i més participativa.