10 Propostes per Conservar i Enriquir el Patrimoni Local de Masquefa

Facilitar el coneixement de la història del nostre poble és indispensable per entendre’n el present i pensar-ne el futur. A Masquefa cal posar-hi un èmfasi especial a causa del gran volum de població nouvinguda que el municipi ha acollit en poc temps. Cal vincular aquesta tasca a les escoles i alhora promoure-la com a oferta d’activitat lúdica per a tota la gent del poble i fins i tot com a element per atreure visitants d’altres municipis.

Per això proposem:

  1. Apostar per la promoció d’itineraris sobre el patrimoni, que esdevinguin recursos estables de l’oferta cultural del municipi i permetin generar identitat a partir del redescobriment de la història.
  2. Activar les relacions amb la universitat a través de convenis de recerca històrica, tenint en compte que les entitats també poden exercir un paper important a
    l’hora de promocionar i protagonitzar recerques.
  3. Promocionar el patrimoni industrial per explicar el paper històric de la classe obrera i les seves condicions de vida. Recuperar La Fàbrica (de veritat) com a centre històric i cultural que explica
    la vida de gran part de la nostra població.
  4. Promocionar el patrimoni agrícola per explicar el paper històric de la pagesia i les seves condicions de vida. Sense oblidar el nostre passat i present agrícola.
  5. Recuperar la memòria històrica de Masquefa a través de la nostra gent gran, autèntics protagonistes de la història recent del poble. Crear els lligams necessaris perquè formin part d’aquest procés de recuperació i transmetin el seu coneixement als més joves.
  6. Treballar i activar l'arxiu històric municipal, eina essencial per a la recuperació de la nostra memòria històrica.
  7. Iniciar una política de foment de donacions (textos, fotografies, mobles, eines, etc.) per destinar-los a l'arxiu històric. Crear un museu o col·lecció local.
  8. Fomentar el nostre patrimoni mitjançant revistes, llibres, visites, xerrades, etc.
  9. Treballar profundament el catàleg del patrimoni històric arquitectònic.
  10. Confeccionar un catàleg de béns culturals per preservar els signes d'identitat del nostre poble.