Eradiquem el masclisme a Masquefa

La presentació d’aquesta proposta no neix del no res, sinó amb la clara intenció d’eradicar els comportaments patriarcals dels quals Masquefa no resta exclosa i que busquen reforçar la superioritat dels homes per sobre de les dones. Petites tiranies, terrorisme verbal, violència suau que produeixen una violència sorda i invisible, que amb el temps no fa més que agreujar-se.

Les tasques de la llar són terreny femení i acceptat en la majoria de dones.

Al passat ple municipal la CUP Masquefa va presentar una moció per unes festes majors lliures de sexisme. Conscientment, d'aleshores ençà hem deixat passar uns dies per tal de prendre'n perspectiva, debatre-la de nou i reflexionar-hi, i així valorar el nostre posicionament respecte dels fets passats.

Ens reafirmem en els motius que ens van portar a presentar la moció i, després de veure i comprovar l'actitud del Govern de defensar la situació ocorreguda en la passada Festa Major petita, insistim encara amb més força que la lluita feminista és més necessària que mai mentre tinguem unes institucions que no rebutgin i combatin el sistema capitalista i patriarcal que ens pren la vida.

El motiu que ens porta a fer aquest comunicat és desmentir les informacions que en el seu moment va fer córrer l’Equip de Govern, en què transgiversava el motiu de la moció de la CUP, que en cap cas era un altre que exigir a les institucions, i en especial al nostre Ajuntament, que se sumi a la lluita contra la violència patriarcal que vivim i patim als carrers. En conseqüència, en la moció exigíem que els actes organitzats des de l’Ajuntament no fossin sexistes.

Des de la nostra perspectiva feminista, entenem que no s’ha de subvencionar activitats en què el paper de la dona sigui ni residual ni de menyspreu, i demanem que la lluita institucional del Govern vagi més enllà de la lectura del manifest en motiu del dia de la dona cada 8 de Març feta per la regidora Esther Ibáñez, la mateixa que defensa actes a la Festa Major petita en què es margina la dona. Greu és defensar aquests actes, i que qui els defensi sigui una figura femenina ens dóna una perspectiva de la inoculació del sistema patriarcal que patim, que ens porta a justificar allò que ens roba la dignitat.

En aquesta línia, i d’acord amb el manifest de rebuig a les violències masclistes llegit el passat 8 de Març per l’Esther Ibáñez denunciem que la lectura va suposar un teatre, ja que mesos després ella mateixa defensava la celebració d’un acte de Festa Major, organitzat des de la seva regidoria, en què es permetien els insults masclistes que provoquen el descrèdit personal i intel·lectual de les dones.

Aquest tipus de violència masclista ha de ser rebutjada i perseguida, mai sostinguda per les institucions. Es tracta d’una violència sovint consentida i permesa, que pretén intimidar i desacreditar el paper de la dona als nostres carrers. Els micromasclismes existeixen i són l’arrel del desenllaç fatal que pateixen massa dones del nostre país.

La presentació d’aquesta proposta no neix del no res, sinó amb la clara intenció d’eradicar els comportaments patriarcals dels quals Masquefa no resta exclosa i que busquen reforçar la superioritat dels homes per sobre de les dones. Petites tiranies, terrorisme verbal, violència suau que produeixen una violència sorda i invisible, que amb el temps no fa més que agreujar-se.

La moció va ser aprovada pel ple amb el suport de tots els grups polítics excepte el del govern de CiU. Entre els punts aprovats es demanava excloure els actes sexistes a les properes festes majors i impulsar des de l'Ajuntament actes per combatre la violència masclista més enllà dels englobats dins la setmana del 8 de Març. Tot i la seva aprovació, l’alcalde ja va manifestar que no en farien cap cas i que l’Ajuntament no portaria a terme els punts aprovats democràticament al ple.

Els micromasclismes són les accions quotidianes que els homes realitzen per conservar, reafirmar o recuperar el domini sobre les seves parelles, dones. Són maniobres invisibles però molt perjudicials.