Per què la CUP ha ajudat a aprovar els pressupostos de Masquefa?

La CUP de Masquefa fa possible, amb una abstenció, l'aprovació dels pressupostos municipals presentats pel govern de Xavier Boquete a canvi d'unes propostes dirigides a la millora de la ciutadania. 

Davant la situació de repressió i l'aplicació de l'article 155 que pateix Catalunya, l'assemblea de la CUP va exigir al govern local trencar el pacte que mantenia amb el PP al consistori. El govern de Xavier Boquete va acceptar la nostra demanda. Un cop més ens van oferir que la nostra regidora entrés a formar part del gover i, un cop més, la nostra resposta va ser negativa. Davant la negativa, el govern ens va fer saber de la necessitat d'arribar a acords puntuals que permetin tirar endavant les propostes i, especialment, els pressupostos municipals. 

L'assemblea de la CUP va estudiar els pressupostos i va decidir que no ens podíem permetre aprovar-los perquè seguien sent continuistes i Masquefa necessitava un pas endavant i noves accions que incidissin directament en la ciutadania.

Entenent la necessitat d'aprovar-los, vam estudiar un seguit de propostes d'acció local per tal d'exigir-les al govern a canvi de facilitar, amb una abstenció, l'aprovació dels seus pressupostos. Les propostes que es van presentar a l'equip de Xavier Boquete són les que us expliquem a continuació: 

 1. Incloure una partida dirigida a pressupostos participatius. 
 2. Validar els grans projectes (per exemple, l'arribada de grans empreses) mitjançant consultes populars perquè sigui la ciutadania qui decideixi si s'han de portar a terme o no. 
 3. Tornar als plens mensuals ja que ara mateix són cada dos mesos, fet que resta participació i debat polític.
 4. Adaptar Masquefa als criteris de Som Energia.
 5. Fer realitat el projecte d'Horts Urbans d'agricultura ecològica, impulsant paral·lelament cooperatives de consum per donar continuïtat i sentit social al projecte. 
 6. Crear zones de vianants al centre de la vila.
 7. Treballar i activar l'Arxiu Històric Municipal. 
 8. Impulsar la perspectiva de gènere en coordinació amb les diferents àrees. 
 9. Promoure la participació del jovent dels barris. 
 10. Promocionar xerrades i tallers de la gent gran enfocats a la participació directa del jovent. 
 11. Creació d'una borsa de voluntariat que faciliti que les persones que no poden accedir al Casal d'Avis pel seu propi peu, puguin fer ús d'aquesta borsa per accedir-hi.
 12. Prohibir les festes, celebracions, actes lúdics o la utilització de gossos per part de la policia on els animals poden patir maltractament i/o esgotament físic o psíquic. 
 13. Promoure una Festa Major de totes i tots que s'impulsi des d'una comissió de festes, afavorint la participació de totes les entitats d'una manera més equitativa. 
 14. Impulsar i donar valor al PEV d'una manera efectiva i seriosa.
 15. Fer un estudi de costos i buscar vies de finançament pel transport escolar .
 16. Creació d'una comissió d'entitats per coordinar d'una manera més efectiva les activitats que es fan a Masquefa. 
 17. Ampliar l'atenció a les famílies des de Serveis Socials.
 18. Impulsar la creació d'una cooperativa d'obres i serveis per donar una oportunitat a les persones en situació d'atur. 
 19. Establir convenis amb les entitats municipals per tal que puguin gestionar les activitats al municipi en detriment de grans empreses. 
 20. Apostar per la Banca Ètica en detriment de la banca tradicional. 
 21.  Creació d'un fons social propi per donar suport al finançament d'economia social i solidària. 
 22. Fomentar l'ús dels canals de comunicació oficials per crear debats ciutadans i enquestes. 
 23. Gestionar la revista municipal d'una manera més participativa, fomentant la participació d'estudiants de periodisme i disseny, donant així també la oportunitat al jovent. 
 24. Estudiar els serveis externalitzats i buscar la manera de remunicipalitzar-los, com per exemple el servei d'aigua. 
 25. Establir un protocol i calendari clar per tal de fer millores efectives als barris. Per fer-ho cal parlar amb el veïnat per saber quines són les prioritats.

Totes i cadascuna de les propostes van ser acceptades i, per tant, el govern va comptar amb la nostra abstenció per aprovar els pressupostos. 

Durant els propers dies anirem desenvolupant cadascun dels punts anteriors, explicant-ne els detalls i el seu desenvolupament.

Uns dies després de l'acceptació de les propostes, us comuniquem que ja hem mantingut reunions amb el govern per tal de portar a terme les propostes i fer un calendari d'execució de les mateixes. 

Si voleu participar d'alguna proposta, donar la vostra opinió, suggeriment o teniu dubtes, ens podeu escriure a masquefa@cup.cat o escriure'ns a les xarxes socials. 

 

Les propostes que ha presentat l'assemblea local de la CUP, que ha acceptat l'equip de govern, van des del projecte d'horts urbans fins al canvi dels comptes de l'ajuntament que actualment funcionen amb la banca tradicional cap a la banca ètica.